Fluitsignaal: De Romp-regeling? Wat is dat nou eigenlijk?
Van zaterdag 1 oktober t/m zondag 9 oktober, is het weer de ‘Week van de Scheidsrechter’. In deze week zetten we onze scheidsrechters extra in de schijnwerpers en in het zonnetje. Daarnaast willen we jullie vanuit de commissie ook informeren. Vandaag: de Rompregeling.
Er zijn heel veel teams binnen Groen-Geel, die allemaal wedstrijdjes spelen. De recreanten hebben hun eigen, onderlinge partijtjes. Zij regelen zelf een scheidsrechter. Voor de overige jeugd- en seniorenteams staat er op iedere wedstrijd een scheidsrechter die grotendeels door de scheidsrechterscommissie wordt aangezegd. Dit is óf een scheidsrechter van Groen-Geel óf een scheidsrechter van een andere vereniging. Maar wanneer fluit er nou een Groen-Geel-scheidsrechter en wanneer een scheidsrechter van een andere vereniging?
In de korfbalcompetitie is er een onderscheid tussen de breedte-sport-teams en de wedstrijdsport-teams. De breedtesportteams spelen op een wat lager niveau, meestal en zoveel mogelijk binnen de regio. De wedstrijdsportteams spelen in verschillende klasses op een hoger niveau en zij spelen dan ook vaker buiten de regio en vaak zelfs op landelijk niveau. Een voorbeeld hiervan is ons eerste team dat in de hoogste landelijke klasse speelt: de Korfbal League.
Voor al deze wedstrijden in zowel de breedtesport als wedstrijdsport, zijn scheidsrechters nodig. Voor de breedtesport-teams, is Groen-Geel bij thuis-wedstrijden, zelf verantwoordelijk voor het aanleveren van scheidsrechters. Dat betekent dat op alle wedstrijden bij Groen-Geel die in de breedtesport worden gespeeld, een Groen-Geel-vrijwilliger scheidsrechter is. Dit zijn op een gemiddelde zaterdag zo’n 8 breedtesport-wedstrijden.
Bij wedstrijden in de wedstrijdsport, moet (officieel) een onafhankelijke scheidsrechter de wedstrijd fluiten. Dit betekent, dat een scheidsrechter van een andere vereniging, bij ons op het complex komt en beide teams niet kent. Scheidsrechters kunnen zichzelf via Sportlink, inschrijven op wedstrijden bij ons op het complex. Maar… soms gebeurt het, dat niet op alle wedstrijden wordt ingeschreven. Op dat moment (de donderdag vóór de wedstrijd, sluit de inschrijvingstermijn, dus dat is héél kortdag), moet de vereniging zélf zorgen voor een scheidsrechter op die wedstrijd. Dan fluit er dus wel een Groen-Geel scheidsrechter een wedstrijd in de wedstrijdsport. Soms is dit het geval bij wel 4 of 5 wedstrijden in één weekend!
Maar er zijn natuurlijk ook een aantal scheidsrechters van Groen-Geel die bij andere verenigingen fluiten. Zij schrijven zich daar in en doen hun vrijwilligerswerk voor Groen-Geel, dus bij een andere vereniging elders in de regio of het land.
In de allerhoogste wedstrijdsport (o.a. de League), worden de scheidsrechters door de KNKV ingedeeld. Deze komen uit een vaste groep scheidsrechters die aan alle opleidingseisen voldoen. Op deze wedstrijden in de wedstrijdsport, staat dus altijd een onafhankelijke scheidsrechter. Onze Groen-Geel-League scheidsrechters Marcel Luttik en Joeri Kok, behoren tot deze groep. Ook zij reizen samen ieder weekend, en soms nog op dagen door de weeks, het hele land door om wedstrijden bij andere verenigingen te fluiten.
Daarnaast hebben we ook nog bij de hoogste teams, de jurytafel. Deze juryleden, kunnen ook punten verdienen voor de Romp-regeling.
Maar wat is nou die Romp-regeling? De KNKV heeft de Romp-regeling ingevoerd om te voorkomen dat er verenigingen zijn die nooit of te weinig bij andere verenigingen wedstrijdsport-wedstrijden fluiten. Van iedere vereniging wordt per seizoen bekeken, hoeveel teams er wedstrijdsport spelen. Aan de hand van een (ingewikkelde) rekensom, komt daar een aantal punten uit, dat een vereniging per seizoen bij elkaar moet fluiten. Haalt de vereniging dit aantal niet, dan krijgt de vereniging een boete, per wedstrijd die je te weinig gefloten hebt. Heb je er véél te weinig, dan krijgen de hoogste teams in de wedstrijdsport, punten-aftrek aan het eind van het seizoen. Dit zouden voor Groen-Geel de teams vanaf senioren 3 en 4 zijn. Voor (alleen) dit veldseizoen 2022-2023, betekent deze regeling, dat Groen-Geel 105 punten moet halen. Omdat je één punt per wedstrijd krijgt, betekent dit, dat Groen-Geel 105 wedstrijden in de wedstrijdsport moet fluiten in alleen het veldseizoen. In het zaalseizoen, komen daar nog minstens zoveel wedstrijden bij, omdat er in de zaal vaak meer teams wedstrijdsport spelen.
Op dit moment hebben we binnen Groen-Geel maar een klein groepje scheidsrechters op niveau van de wedstrijdsport kunnen fluiten. De scheidsrechters die dit wél doen, zetten zich ieder weekend volop in om maar zoveel mogelijk punten bij elkaar te fluiten. We zien ze vaak niet bij Groen-Geel: maar ze fluiten wel voor Groen-Geel!
Dus vooral ook voor deze Groen-Gele vrijwilligers in deze ‘week van de scheidsrechter’: een dikke pluim en dankjewel voor al je inzet! Jullie zijn Toppers!
De scheidsrechterscommissie